Ayçiçeği Nerede Yetişir?
12 Temmuz 2024

Ayçiçeği Nerede Yetişir?

Ayçiçeği Nerede Yetişir

Ayçiçeği, özellikle Edirne ve çevresinde yetişen, papatyagiller familyasında yer alan sarı çiçekli bir bitkidir. Ülkemizde ayçiçeği çekirdek ve yağ üretimi için yetiştirilmektedir. Ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da ayçiçeği üretimine önem verilmektedir. Hatta bu tarım bitkisi için Dünya Ayçiçeği Derneği adında bir kuruluş 80 yılı aşkın süredir faaliyet göstermektedir. Bu derneğin gerçekleştirdiği 26 Şubat 2012 tarihinde Arjantin'de yapılan 18. Dünya Ayçiçeği Kongresi'nde Dünya Ayçiçeği Derneği başkanlığı ilk kez Türkiye'ye verilmiştir.

Tarihçesi

Ayçiçeğinin genetik tarihi bakımından merkezi Kuzey Amerika'ya dayanmaktadır. Halen Amerika kıtasının orta bölümünde yer alan Paraguay'da yabani olarak bulunmaktadır. Ayçiçeği çok eski bir tarihe sahip olduğundan ilk olarak nerede tarım amaçlı ekildiği bilinmemektedir. İspanyollar tarafından 1850'li yıllarda ABD'den İspanya'ya getirilen ayçiçeği tohumları burada bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmiştir. Ayçiçeği bitkisi yağ üretimi için ilk kez II. Dünya Savaşı'ndan önce Rusya'da yetiştirilmiştir. Ayçiçeği ülkemize ilk olarak 1945-50'li yıllarda Bulgaristan'dan gelen vatandaşlarımız sayesinde girmiştir.

Ayçiçeği Nerede Yetiştirilir ve Kullanım Alanları

Ülkemizde yağ yapımında kullanılmak üzere üretilen ayçiçeği tipi genelde siyah renkli, ince kabuklu linoleik ve oleik yağ asitleri içeren türlerdir. Yağ yapımında kullanılan ayçiçeği taneleri %40 ile %50 arasında yağ ve %15 - %20 oranında protein içerir. Ülkemizde ayçiçeği yağı üretimi özellikle Marmara Bölgesi'nde yoğunluk göstermektedir. Çerezlik ayçiçeği türleri tohumları çizgili ve kalın kabuklu olup çoğunlukla İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Ayrıca ayçiçeği çekirdeğinin bazı türleri papağan yemi üretimi için de kullanılır.

Dünya üzerinde ayçiçeği bitkisi üretimi yaklaşık olarak yılda 23.5 milyon ton civarındadır ve ülkemiz ayçiçeği yetiştiriciliğinde ilk on ülke içerisindedir.

Ekimi

Ayçiçeği 8-10 derece toprak sıcaklığında hızlı bir şekilde çimlenir. Büyüyüp yetişmesi için ihtiyaç duyduğu hava sıcaklığı ise 20-25 derecedir. Ülkemizde ayçiçeği ekim zamanı bölgelere göre değişiklik gösterir. Ege ve Güneydoğu Bölgelerinde mart ayında ekim yapılırken Marmara, Orta Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde en uygun ekim ayı mayıs ayıdır.

Ayçiçeğinin Faydaları

Ayçiçeği yüksek ateşe, soğuk algınlığına, öksürüğe iyi gelir. Özellikle ayçiçeği yağı, lokman hekimlerin en çok tercih ettiği ürünlerden biridir. Ayçiçeği yağı çıban tedavisinde ve kurdeşen tedavisinde en çok tercih edilen doğal ürünlerden biridir. Ayrıca ayçiçeği yağı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de tercih edilen ürünler arasındadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Saniha

12 Temmuz 2024 Cuma

Ayçiçeği nerede yetişir ve hangi bölgelerde daha fazla ekimi yapılır? Özellikle Marmara Bölgesi ve diğer bölgeler arasında bir fark var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Saniha,

Ayçiçeği tarımı Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yapılmakla birlikte, özellikle Marmara Bölgesi bu alanda öne çıkmaktadır. Marmara Bölgesi'nin verimli toprakları ve uygun iklim koşulları, ayçiçeği ekimini teşvik etmektedir. Trakya, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli gibi iller ayçiçeği üretiminde başı çeker. Ayrıca, İç Anadolu Bölgesi'nde de önemli miktarda ayçiçeği ekimi yapılmaktadır. Marmara Bölgesi ile diğer bölgeler arasında fark, iklim ve toprak özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Marmara'nın daha ılıman ve nemli iklimi, ayçiçeği yetiştirmek için ideal koşulları sağlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayçiçek Yağı Zararlı mı?

Ayçiçek Yağı Zararlı mı?

Ayçiçeği Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Ayçiçeği Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Ayçiçeği Yetiştiriciliği

Ayçiçeği Yetiştiriciliği

Ayçiçek Yağı Saça İyi Gelir mi?

Ayçiçek Yağı Saça İyi Gelir mi?

Ayçiçeği Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Ayçiçeği Böreği Tarifi ve Malzemeleri