Ayçiçek Yağı Üretimi
22 Haziran 2024

Ayçiçek Yağı Üretimi


Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden yani tohumlarından elde edilmektedir. Ülkemizde en fazla kullanılan sıvı yağlardan biridir. En çok yemeklerde kullanılan ayçiçek yağı üretimi ülkemizde yapılmaktadır. Hafif tadı, açık sarı rengi ile dünyada en çok tüketilen dört yağdan biridir. Yapısında bol miktarda doymamış yağ barındıran ayçiçek yağı, genel itibariyle besin amaçlı üretilir. Ayçiçek yağı neredeyse kokusuzdur. İyi bir şekilde koklandığında fıstık veya fındık kokusuna benzeyen bir kokusu vardır. Ayçiçek yağı üretimi, ham ayçiçeği yağının alınarak rafine edilmesi ile elde edilir.

Ayçiçek Yağı Üretim Yöntemleri

Ayçiçek yağı üretimi iki şekilde yapılır:

  • Soğuk Presleme

    Öncelikle olgunlaşmış bitkinin çekirdekleri alınır. Daha sonra bu tohumlar soyulur ve öğütülür. Birçok bitkisel yağda yağ elde etmek için kullanılan soğuk presleme yöntemi ile soyulmuş ve öğütülmüş çekirdeklerden yağ elde edilir. Ayçiçek yağı üretiminde kullanılan soğuk presleme yöntemi ile elde edilen ayçiçek yağı, çok açık berrak sarı renktedir.

  • Sıcak Presleme

    Soğuk preslemenin yanı sıra büyük fabrikalarda genel itibariyle sıcak presleme yöntemi uygulanır. Bu yöntemde kabukları soyulmadan yüksek ısıda özel makinelerde sıkılarak yağ elde edilir. Ancak bu sıcak presleme yöntemi sonrasında yağ içerisindeki istenmeyen parçacıklardan temizlemek için ekstra arıtma işleminden geçirilir. Sıcak presleme yönteminde yağın rengi daha kırmızımsı ve daha yoğundur.


Ayçiçek Yağı Üretim ve Paketleme

Üretilen yağlar uygun ambalajlama yöntemi ile el değmeden ambalajlanıp makinelerde hava almayacak şekilde ağızları kapatılır. Üretilen yağlar satışa sunulmadan önce depolanmaktadır. Bu işlem sırasında bazı şartlara dikkat edilerek muhafaza edilir. Ayçiçek yağı genel itibariyle 20 derecenin altında, sıcağa ve güneşe maruz kalmayacak şekilde depolanır. Ayçiçek yağı üretiminde uygun şartlar sağlandığı taktirde 12 ay süre ile bozulmadan depolanabilmektedir. Siz de satın aldığınız ayçiçek yağını aynı şartlarda muhafaza etmeye özen gösterin.

Ayçiçek yağı üretimi, modern teknikler ve hijyen standartları ile gerçekleştirilmekte olup, kaliteli ve sağlıklı ürünlerin tüketiciye ulaşmasını sağlar. Üretim süreçlerinde dikkat edilen detaylar ve kullanılan ileri teknoloji, ayçiçek yağının besin değerini koruyarak sofralarımıza gelmesini sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şura

21 Mayıs 2024 Salı

Aylık ortalama 5 litre ayçiçek yağı kullanıyorum. Güneş almayan serin bir yerde saklıyorum. Diğer yağlara oranla daha hafif oluyor yemeklerde. Acaba soğuk presi mi yoksa sıcak Preslenen türü mü daha sağlıklı oluyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Yavuzer

Merhaba Şura Hanım, yağların hemen hemen tümünde sıcak işlemler yağın özelliklerinde zararlara neden olmaktadır. Bu nedenle kesinlikle tüm yağlarda soğuk işlemler çok daha faydalı olmaktadır. Bu nedenle mümkünse siz de soğuk pres yöntemleri ile elde edilmiş yağları kullanmaya çalışın.

2. Cevap
cevap

Çığır

Merhaba şura hanim aslinda aycicek yagi en zararli yaglarin basinda gelmektedir. Soguk pres aycicek yagi biraz daha iyi. Sıcak pres ayçicek yagi ili kere makinada gecirilmek zorunda kaldiklarinda yagin kalitesi ve renginde dusme meyda gelmekte

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayçiçeği Yetiştiriciliği

Ayçiçeği Yetiştiriciliği

Ayçiçeği Nerede Yetişir?

Ayçiçeği Nerede Yetişir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayçiçeği Tarlası Türleri ve Özellikleri

Ayçiçeği Tarlası Türleri ve Özellikleri

Ayçiçeği Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ayçiçeği Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ayçiçek Yağı Saça İyi Gelir mi?

Ayçiçek Yağı Saça İyi Gelir mi?

Ayçiçek Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Ayçiçek Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Ayçiçeği Sapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ayçiçeği Sapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?