Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden yani tohumlarından elde edilmektedir. Ülkemizde en fazla kullanılan sıvı yağlardan biridir. En çok yemeklerde kullanılan ayçiçek yağı üretimi ülkemizde yapılmaktadır. Hafif tadı, açık sarı rengi ile dünyada en çok tüketilen dört yağdan biridir. Yapısında bol miktarda doymamış yağ barındıran ayçiçek yağı, genel itibariyle besin amaçlı üretilir. Ayçiçek yağı neredeyse kokusuzdur. İyi bir şekilde koklandığında fıstık veya fındık kokusuna benzeyen bir kokusu vardır. Ayçiçek yağı üretimi, ham ayçiçeği yağının alınarak rafine edilmesi ile elde edilir. Ayçiçek Yağı Üretim Yöntemleri Ayçiçek yağı üretimi iki şekilde yapılır:
Ayçiçek Yağı Üretim ve Paketleme Üretilen yağlar uygun ambalajlama yöntemi ile el değmeden ambalajlanıp makinelerde hava almayacak şekilde ağızları kapatılır. Üretilen yağlar satışa sunulmadan önce depolanmaktadır. Bu işlem sırasında bazı şartlara dikkat edilerek muhafaza edilir. Ayçiçek yağı genel itibariyle 20 derecenin altında, sıcağa ve güneşe maruz kalmayacak şekilde depolanır. Ayçiçek yağı üretiminde uygun şartlar sağlandığı taktirde 12 ay süre ile bozulmadan depolanabilmektedir. Siz de satın aldığınız ayçiçek yağını aynı şartlarda muhafaza etmeye özen gösterin. Ayçiçek yağı üretimi, modern teknikler ve hijyen standartları ile gerçekleştirilmekte olup, kaliteli ve sağlıklı ürünlerin tüketiciye ulaşmasını sağlar. Üretim süreçlerinde dikkat edilen detaylar ve kullanılan ileri teknoloji, ayçiçek yağının besin değerini koruyarak sofralarımıza gelmesini sağlar. |
Şura
21 Mayıs 2024 SalıAylık ortalama 5 litre ayçiçek yağı kullanıyorum. Güneş almayan serin bir yerde saklıyorum. Diğer yağlara oranla daha hafif oluyor yemeklerde. Acaba soğuk presi mi yoksa sıcak Preslenen türü mü daha sağlıklı oluyor?
Cevap yazYavuzer
21 Mayıs 2024 SalıMerhaba Şura Hanım, yağların hemen hemen tümünde sıcak işlemler yağın özelliklerinde zararlara neden olmaktadır. Bu nedenle kesinlikle tüm yağlarda soğuk işlemler çok daha faydalı olmaktadır. Bu nedenle mümkünse siz de soğuk pres yöntemleri ile elde edilmiş yağları kullanmaya çalışın.
Çığır
21 Mayıs 2024 SalıMerhaba şura hanim aslinda aycicek yagi en zararli yaglarin basinda gelmektedir. Soguk pres aycicek yagi biraz daha iyi. Sıcak pres ayçicek yagi ili kere makinada gecirilmek zorunda kaldiklarinda yagin kalitesi ve renginde dusme meyda gelmekte
Soru Sor / Yorum Yap