Ayçiçek yağı üretimi, Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirderklerinden yani tohumlarından elde edilmektedir. Ülkemizde en fazla kullanılan sıvı yağların başında gelmektedir. En çok yemeklerde kullanılan Ayçiçek yağı üretimi ülkemizde yapılmaktadır. Hafif tadı açık sarı rengi ile Dünyada en çok tüketin dört yağdan biridir. Yapısında bol miktarda doymamış yağ barındıran Ayçiçek yağı üretimi genel itibariyle besin amaçlı üretilir.
Ayçiçek yağı neredeyse kokusuzdur. İyi bir şekilde koklanması halinde fıstık fındık kokusuna benzeyen bir kokudur.
Ayçiçek yağı üretimi ham ayçiçeği, yağı alınarak rafine edilerek elde edilir.
- Soğuk presleme, Öncelikle olgunlaşmış bitkinin çekirdekleri alınır. Daha sonra bu tohumlar soyulur ve öğütülür. Birçok bitkisel yağda yağ elde etmek biçimi olan soğuk presleme yöntemi kullanılır. Soyulmuş ve öğütülmüş çekirdeklerden yağ elde edilir. Ayçiçek yağ üretiminde kullanılan soğuk presleme yöntemi ile elde edilen Ayçiçek yağı çok açık berrak sarı renktedir.
- Sıcak presleme, Soğuk preslemenin yanı sıra bunun yanında büyük fabrikalarda genel itibariyle sıcak presleme yöntemi uygulanır. Bu yöntemde kabuklarını soymadan yüksek ısıda özel makinalarda sıkılarak yağ elde edilir. Ancak bu sıcak presleme yöntemi sonrasında yağı içerisindeki istenmeyen parçacıklardan temizlemek için ekstra arıtma işleminden geçirilir. Sıcak presleme yönteminde yağın rengi daha kırmızımsı ve daha yoğundur.
Ayçiçek yağı üretimi paketleme
Üretilen yağlar uygun ambalajlama yöntemi ile el değmeden ambalajlanıp makinalarda hava almayacak şekilde ağızları kapatılır. Üretilen yağlar satışa sunulmadan önce depolanmaktadır. Bu işlem sırasında bazı şartlara dikkat edilerek muhafaza edilir. Ayçiçek yağı genel itibariyle 20 derecenin altında sıcağa ve güneşe maruz kalmayacak şekilde depolanır. Ayçiçek yağı üretiminde uygun şartlar sağlandığı taktirde 12 ay süre ile bozulmadan depolanabilmektedir. Sizde satın aldığınız Ayçiçek yağını aynı şartlarda muhafaza etmeye özen gösterin. İyi günler.