Ayçiçeği Üretimi

Ayçiçeği Üretimi, Ayçiçeği Dünyada ve Türkiye'de oldukça büyük öneme sahip yağ bitkilerinden biridir ve Türkiye'de en çok yağlık olarak üretilmektedir. Birçok bölgede yetişebilen ayçiçeği, tanelerinde büyük miktarda kaliteli yağ içerir. Pamuktan sonra yağ bitkileri ekim alanında ikinci sırada yer alır ve bitkisel yağ tüketiminin %50'sini karşılar.

Toprak ve iklim isteği, ılıman iklimin yağışlı bölgelerinde ve kara ikliminde yetişen ayçiçeği tek yıllık bir bitkidir. Toprak sıcaklığı 8-10 derecede tohumları çok iyi çimlenir. Ayçiçeği fideleri - 4 dereceye kadar dayanaklıdır. Kazık kök yapısı olan ayçiçeği birçok tarla ürününe oranla kuraklığa daha dayanıklıdır ve en iyi 21-24 derece sıcaklıkta yetişir. Tohumlarının çimlenebilmesi için ve yetişeceği toprak türü açısından fazla seçici değildir. Ancak derin su tutma özelliği oldukça iyi ve organik madde bakımından zengin olan topraklarda verim artar. Ayçiçeğinin üretimi ağır yapıdaki killi ve kumsal topraklarda iyi drenaj sağlandığı takdirde yapılabilmektedir. Ancak tuzlu topraklarda tohumlarında yağında azalmalar görülür. Ayçiçeği en iyi asitliği pH 6.0 ile 7.2 olan topraklarda yetişir.

Sonbahar toprak işlemesi, tohum yatağının iyi hazırlanabilmesi için toprağı havalandırmak, önceki bitkiden kalan sap artıklarını gömmek, yabancı otları temizlemek ve toprakta biriken suyu artırmak ayçiçeği üretiminde oldukça önemlidir. Bu nedenle ekimden önce toprak önceki bitki hasat edildikten sonra 20-25 cm derinliğinde soklu pulluk ile her yıl farklı derinlikte olacak şekilde sürülmelidir.

İlkbahar toprak işlemesi, ayçiçeği bitkisinin düzgün bir şekilde çıkması için nemli bir tohum yatağı olması gerekir bu nedenle ilkbahar mevsiminde toprak tava geldiği zaman tarla ilk olarak kazayağı ardından, diskaro, tırmık ya da yaylı tırmık ile derinliği 10-15 cm olacak şekilde işlenmeli tohum ekimine hazır hale getirilmelidir.

Ekim zamanı, bu tek yıllık bitkinin ekimi toprak ısısına bağlı olarak değişir. Toprak ısısı 8-10 derece olduğunda ekilebilen ayçiçeğinin sıcaklığın daha yüksek olduğu durumlarda tohumlarının çimlenmesi daha önce gelişir. Ayçiçeği bitkisinin ekimi ilk olarak Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesinde mart aylarında daha sonra nisan ayında Karadeniz, Orta Anadolu ve Marmara Bölgesinde, mayıs da ise Doğu Anadolu Bölgesinde yapılır.

Tohumluk, ayçiçeği üretiminde tohumluk büyük bir öneme sahiptir. Daha önceki yıllarda üretimde kullanılan açık tozlanan çeşit günümüzde yerini hibrit (Melez) ayçiçeği ne bırakmıştır.

Ekim şekli, tohumların ekimi hassas havalı mibzerler kullanılarak yapılmaktadır. Bu mibzerler sayesinde tohumların sıra arası, ekim derinliği ve sıra üzeri oldukça kolay ayarlanabilir, bitki seyretme tekniğine gerek kalmaz ve tohum miktarından tasarruf sağlanır.

Sulama, ayçiçeği ekilen tarlada yeteri miktarda rutubet yoksa çıkış sulaması yapılmalıdır. Bitki çıktıktan sonra topraktaki faydalı su azaldığında bitkiler solgunluk gösterebilir. Bu durumda 15 gün ara ile 1-2 defa tarla sulanmalıdır. Erken gelişme döneminde olan ayçiçeği ilk olarak yağmurlama yöntemi ile çiçeklenme ve sonrası dönemlerde ise sulamalar karık yöntemi ile yapılmalıdır.

Gübreleme, doğru bir gübreleme yöntemi için ilk olarak toprak analizi yapılması gerekir. Ayçiçeği üretiminde genellikle azot, fosfor ve potasyumlu gübreler ilk toprak işlemesi yapıldığında yani ilkbahar mevsiminde tarlaya gübre dağıtma makinesi ile verilebilir ve daha sonra kaz ayağı ile ekim derinliğine karıştırılır.

Hasat ve depolama, ayçiçeği bitkisi yağışlı ve sıcak havalarda ve ekilen tohumun çeşidine bağlı olarak çiçeklendikten 45-60 gün sonra iyice olgunlaşmış olur ve hasadı yapılabilir. Ayçiçeği bitkisinin hasat zamanı geldiği zaman bitkinin tablaları, yaprakları ve sapları kuruyarak kahverengi hal alır. Ayçiçeği hasadı biçerdöver ile uygun yükseklikte ve uygun zamanda yapılmalıdır. Hasat edilen tablaların taneleri rutubetli olduğunda depolama yapılmadan ürün mutlaka kurutulmalıdır. Emniyetli ve doğru bir depolama yapmak için ayçiçeği tanelerinin Rutubet oranı %95'ten fazla olmamalıdır.
21.01.2024 23:00:17
Ayçiçeği Üretimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ayçiçeği Üretimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ayçiçeği Üretimi"
Uzun yıllardır ayçiçeği üretimi gerçekleştiren bir çiftçiyim. Ancak son dönemlerde verim oldukça düştü. Acaba; sulama, ekim şekli, gübreleme veya tohum kullanımında yapmış olduğum hatalardan dolayımı ayçiçeği üretimi azaldı. Üretim arttırmak amacıyla sizler ne önerirsiniz?
Ekrem CİFTCİ . 03.09.2018

Ayçiçek Tohumu Çeşitleri

Ayçiçek tohumu çeşitleri ekim şekli ve besin değeri olarak çok farklılık gösterir. Sert ve dik gövdesiyle 1-2 metre boyuna kadar ulaşabilen ayçiçeği ülk...
Devamını Oku

Ayçiçeği Gübreleme

Ayçiçeği gübreleme, Ayçiçeği dünyada önemli yağ bitkilerinden sadece biridir. Ülkemizde ise genellikle Trakya bölgesinde Nöbetleşe ekilerek son yıllarda...
Devamını Oku

Ayçiçeği Sapı

Ayçiçeği sapı, kocaman çiçeği olan sarı renkli bitkinin birçok konuda faydalı olan gövde kısmıdır. Sap dediğimiz bu gövde tüylü bir yapıdadır ve çok kuvvetli...
Devamını Oku

Ayçiçeği Yetiştiriciliği

Ayçiçeği Yetiştiriciliği, Ayçiçeği yetiştiriciliği ülkemizi ekonomik yönden kalkındıran tarımsal bir faaliyet olup, yetiştirilme şekli ayrıntılı olarak ...
Devamını Oku

Ayçiçek Yağı Kaç Kalori?

Ayçiçek Yağı Kaç Kalori, içinde çoklu doymamış yağ içeriği yüksek olan bir besindir. İnsan sağlığı için yağlar olmazsa olmaz maddelerden biridir. Vücut için ...
Devamını Oku

Ayçiçeği Çeşitleri

Ayçiçeği çeşitleri; Ayçiçeği bileşikgillerden olan ve tohumlarından yağ elde edilen yıllık bir bitkidir. Çiçeklerini güneşe doğru döndürdüğü için günebakan o...
Devamını Oku

Ayçiçeği Yağı

Ayçiçeği Yağı, Ayçiçeği yağı ülkemizde ve dünya da kullanılan en önemli bitki yağlarından biridir. Türkiye hem ayçiçeği üretimi açısından hem de Ayçiçek...
Devamını Oku

Ayçiçeği Bitkisi

Ayçiçeği bitkisi, Papatyagiller familyasından olan yağı ve çekirdeği için yetiştirilen sarı renk çiçekleri olan bir bitkidir. Özellikle Marmara ve Trakya böl...
Devamını Oku

Ayçiçeği Küspesi

Ayçiçeği Küspesi, Ayçiçeğinin yağlı tohumlarından yağ alındıktan sonra geriye kalan maddeye küspe adı verilir. Günümüzde yem sanayinin en önemli kısmını ayçi...
Devamını Oku

Ayçiçek Yağı Faydaları

Ayçiçeği Yağı Faydaları, Sofralarımızda kendine sıklıkla yer bulan ayçiçeği yağı ayçiçeği bitkisinden üretilmektedir. Tüm dünyada endüstriyel üretimde kendin...
Devamını Oku

Ayçiçeği Nerede Yetişir

Ayçiçeği Nerede Yetişir, Ayçiçeği özellikle Edirne ve çevresinde yetişen, papatyagiller familyasında yer alan sarı çiçekli bir bitkidir. Ülkemizde ayçiçeği ç...
Devamını Oku

Ayçiçeği Tohumu

Ayçiçek Tohumu, (Helianthus annuus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından olan çiçekli bir tarım bitkisidir. Yetişme koşulları, derin, rutubetli, organik...
Devamını Oku

Ayçiçeği Salatası

Ayçiçeği salatası: Ayçiçeği bir bitkidir. 1- 2 metre boyu arasındadır. Ilık iklimi sever ve yazları yetişmektedir. Sert ve dik bir bitkidir. Sarı renklidir. ...
Devamını Oku

Ayçiçeği Hangi Bölgede Yetişir

Ayçiçeği hangi bölgede yetişir; Ayçiçeği, dünyanın birçok yerinde de yetişen bir bitkidir. Bitki genel özellikleri açısından yağı ve tohumu kullanılan bir bi...
Devamını Oku

Ayçiçeği Hastalıkları

Ayçiçeği hastalıkları, ayçiçeği günümüzde yağ bitkisi olarak yetiştirilen önemli bir bitkidir. Özellikle Trakya bölgesinde halkın önemli bir geçim kaynağıdır...
Devamını Oku

Ayçiçek Yağı

Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından yani çekirdeklerinden elde edilen açık sarı renkli ve hafif bir bitkisel bir yağdır. Yapısında çokça doymamış...
Devamını Oku

Ayçiçeği Tarlası

Ayçiçeği tarlası, özellikle Marmara bölgesi ekonomisi için önemli yer tutan ayçiçeği bitkisinin yetiştirildiği tarladır. Ülkemizin bitkisel yağ üretiminin ya...
Devamını Oku

Ayçiçeği Ekimi

Ayçiçeği Ekimi, toprağın nemine bakılarak başlar. Ayçiçeği günümüzün en önemli yağ bitkisinden olup Ayçiçek yağı mutfaklarda tercih edilir ve kullanılır. Hem...
Devamını Oku

Ayçiçek Yağı Saça İyi Gelirmi

Ayçiçeği Yağı Saça İyi Gelirmi, Ayçiçeği yağının içeriğindeki omega-6 yağ asitleri olan gama linolenik asit özellikle kadın ve erkeklerde oluşan saç dökülmes...
Devamını Oku

Ayçiçeği Böreği Tarifi

Ayçiçeği Böreği Tarifi, Farklı şekillerde börekler yapmak mümkündür. Börek çeşitlerine kol böreği, tepsi böreği, rulo börek ve gül böreği gibi örnekler veril...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ayçiçek Yağı
Ayçiçeği Tarlası
Ayçiçeği Ekimi
Ayçiçek Yağı Saça İyi Gelirmi
Ayçiçeği Böreği Tarifi
Son Forum Konuları
Koyunların Gebe Ve Zayıf Kilo Aldırmam İçin Ayçiçegi Küsbesi Kullanmalımıyım
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024