Ayçiçeği Hastalıkları

Ayçiçeği hastalıkları, ayçiçeği günümüzde yağ bitkisi olarak yetiştirilen önemli bir bitkidir. Özellikle Trakya bölgesinde halkın önemli bir geçim kaynağıdır. Ayçiçeği yetiştiriciliğinden elde edilen sıvı yağ, bitkisel yağlar arasında kalite olarak ilk sıralarda yer alır. Bu yüzden tarımına ayrı bir önem verilir. Ancak Ayçiçek yetiştiriciliğinde dikkatli olunması gerekir.
Ayçiçeği hastalıkları alınan verimi düşürebileceği gibi, yağın kalitesini de olumsuz etkileyebilir.

Ayçiçeği hastalıkları nelerdir?


Ayçiçeği mildiyösü: bu ayçiçeği tarımında görülen en önemli mantar hastalıkları arasında yer alır. Bu hastalık bitkinin normal gelişimini engeller. Boy uzaması olmadığı için bodur kalır. Aynı zamanda yapraklarda sararma, alt kısımlarında beyaz toz zerrecikleri meydana çıkar. Hastalığın bulaşması toprakta olan bitki atıklarından ve tohumlardan çok kolay olur. Taban suyu yüksek olan bulaşık tarlalarda bu hastalık yüzünden yeniden ekim yapılması gerekir. Bu hastalıktan korunmak için, ekimde dayanıklık türler tercih edilmelidir. Hassas türlerde tohumlar ekimden önce metalaxyl etken madde içeren ilaçla mutlaka ilaçlanmalıdır. Bitki artıklarının da tarladan uzak tutulması ve ekim nöbeti yapılması faydalı olur.

Solgunluk: bu hastalık kök boğazı çürüklüğü olarak görülür. Bitkide sap ve öz dokuda kurumaya neden olur. Bitkinin çiçeklenme zamanında solgunluk hastalığı ortaya çıkar. Bitkinin üst yapraklarında aniden solma ve sararma ortaya çıkar, damar içlerinde siyah lekeler oluşmaya başlar.
Ayçiçeği hastalıkları arasındaki solgunluk hastalığıyla mücadelede sağlıklı bitkilerle ekim nöbeti yapılması gerekir. Dayanıklı olan türler ekilmeli, hasta olan bitkilerin kökleri uzaklaştırılarak yakılmalıdır.

Ayçiçeği pası: bu hastalık çoğunlukla geç ekim yapıldığında, çiçeklenmenin ardından ortaya çıkar. İlk aşamada pas püstülleri yaprağın altını etkiler. Ardından yaprağın bütün yüzeyini kaplar. Hastalığın mücadelesinde dayanıklı biti türleri ekilmelidir. Ayrıca erken ekim yapılarak, ekim nöbeti yapılmalıdır.

Ayçiçeği yaprak lekeleri: bu hastalığın etkenleri oldukça fazladır. Lekelerin bir kısmı erken gelişme döneminde, bir kısmı da gelişme döneminin ilerisinde ortaya çıkabilir. Hastalıkla mücadelede en önemli unsur dayanıklı çeşitlerin ekiminin yapılmasıdır.

Gövde ve tabla çürüklüğü hastalığı: Ülkemizdeki en yaygın ayçiçeği hastalıkları arasında yer alır. Enfeksiyon çiçeklenmenin ardından yağan fazla yağışlardan sonra, toprakta olan skleroitlerin çimlenmesiyle oluşan sporların havayla taşınması sonucunda oluşur. Hastalık etmeninin talaya yerleşmesiyle, kısa sürede tablada çürüme başlar. İlk belirtilerde yapraklarda hafif sararma, ardından hızla solma ve kuruma görülür. Bu hastalıkla mücadele edilmesi için, tohumların temiz olması, dayanıklı türlerin ekimi, ekim nöbeti tutulması, taban arazide fazla sulamadan kaçınma gerekir.

Orobanş: bu ayçiçeğin köklerini etkileyen, kökleri saran bir ottur. Aynı zamanda veren otu diye de bilinir. Otun boyu yaklaşık 20-60 cm'ye kadar olur. Çiçekleri mor, mavi ve beyaz olabilir. Oldukça küçük olan tohumları kahverengi bir kapsülün içinde olur. Sadece bir orobanş kapsülünün içinde milyonlarca tohum olur. Bu tohumlar toprakta 10-15 yıl kadar canlı kalabilir. Ayçiçeği ekimi yapıldıktan 4-5 hafta içinde köklerde görülmeye başlar. Bitkinin çiçeklenmesinden önce toprağın yüzeyine çıkar. Bitkide çiçeklenme olduğu zamanda ayçiçeğin köklerinin her birinde 50 kadar orobanş sapı olabilir. Bu bitkilerin boyu uzamaz ve kısa olur. Aynı zamanda yaprak ve tablalarda küçük olur. Bitkinin tane verimi düştüğünden, yağ verimi de azalır. Kurak dönemlerde bu hastalık ayçiçeği daha fazla etkiler. Hastalıkla mücadelenin tek yolu ekimde dayanıklı tohum kullanılmasıdır. Bunun dışında tarlaya üst üste ayçiçeği ekmekten kaçınılmalıdır. Baklagiller, mısır, buğday, çeltik, pancar, pamuk, arpa gibi bitkiler ekilerek ekim nöbeti yapılmalıdır. Hastalığın ilaçla mücadelesi oldukça sınırlıdır.

Diğer ayçiçeği hastalıkları: Ayçiçeği etkileyen diğer hastalıklar arasında bitkideki kömürümsü tarzdaki çürümedir. Kurak dönemlerde bitki sapları kömürümsü çürümeye başlar. Rutubetin fazla olduğu yerlerde de tabla çürüklükleri olabilir. Bu nedenle dayanıklı türlerle ekim yapılmalıdır. Ekim nöbeti yapılması da faydalı olur. Ekim yapılacak tohumlar hastalıklı olmamalı ve tarlada mücadeleye devam edilmelidir.
20.01.2024 17:36:20
Ayçiçeği Hastalıkları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ayçiçeği Hastalıkları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ayçiçeği Hastalıkları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ayçiçek Tohumu Çeşitleri

Ayçiçek tohumu çeşitleri ekim şekli ve besin değeri olarak çok farklılık gösterir. Sert ve dik gövdesiyle 1-2 metre boyuna kadar ulaşabilen ayçiçeği ülk...
Devamını Oku

Ayçiçeği Gübreleme

Ayçiçeği gübreleme, Ayçiçeği dünyada önemli yağ bitkilerinden sadece biridir. Ülkemizde ise genellikle Trakya bölgesinde Nöbetleşe ekilerek son yıllarda...
Devamını Oku

Ayçiçeği Sapı

Ayçiçeği sapı, kocaman çiçeği olan sarı renkli bitkinin birçok konuda faydalı olan gövde kısmıdır. Sap dediğimiz bu gövde tüylü bir yapıdadır ve çok kuvvetli...
Devamını Oku

Ayçiçeği Yetiştiriciliği

Ayçiçeği Yetiştiriciliği, Ayçiçeği yetiştiriciliği ülkemizi ekonomik yönden kalkındıran tarımsal bir faaliyet olup, yetiştirilme şekli ayrıntılı olarak ...
Devamını Oku

Ayçiçek Yağı Kaç Kalori?

Ayçiçek Yağı Kaç Kalori, içinde çoklu doymamış yağ içeriği yüksek olan bir besindir. İnsan sağlığı için yağlar olmazsa olmaz maddelerden biridir. Vücut için ...
Devamını Oku

Ayçiçeği Çeşitleri

Ayçiçeği çeşitleri; Ayçiçeği bileşikgillerden olan ve tohumlarından yağ elde edilen yıllık bir bitkidir. Çiçeklerini güneşe doğru döndürdüğü için günebakan o...
Devamını Oku

Ayçiçeği Yağı

Ayçiçeği Yağı, Ayçiçeği yağı ülkemizde ve dünya da kullanılan en önemli bitki yağlarından biridir. Türkiye hem ayçiçeği üretimi açısından hem de Ayçiçek...
Devamını Oku

Ayçiçeği Bitkisi

Ayçiçeği bitkisi, Papatyagiller familyasından olan yağı ve çekirdeği için yetiştirilen sarı renk çiçekleri olan bir bitkidir. Özellikle Marmara ve Trakya böl...
Devamını Oku

Ayçiçeği Küspesi

Ayçiçeği Küspesi, Ayçiçeğinin yağlı tohumlarından yağ alındıktan sonra geriye kalan maddeye küspe adı verilir. Günümüzde yem sanayinin en önemli kısmını ayçi...
Devamını Oku

Ayçiçek Yağı Faydaları

Ayçiçeği Yağı Faydaları, Sofralarımızda kendine sıklıkla yer bulan ayçiçeği yağı ayçiçeği bitkisinden üretilmektedir. Tüm dünyada endüstriyel üretimde kendin...
Devamını Oku

Ayçiçeği Nerede Yetişir

Ayçiçeği Nerede Yetişir, Ayçiçeği özellikle Edirne ve çevresinde yetişen, papatyagiller familyasında yer alan sarı çiçekli bir bitkidir. Ülkemizde ayçiçeği ç...
Devamını Oku

Ayçiçeği Tohumu

Ayçiçek Tohumu, (Helianthus annuus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından olan çiçekli bir tarım bitkisidir. Yetişme koşulları, derin, rutubetli, organik...
Devamını Oku

Ayçiçeği Salatası

Ayçiçeği salatası: Ayçiçeği bir bitkidir. 1- 2 metre boyu arasındadır. Ilık iklimi sever ve yazları yetişmektedir. Sert ve dik bir bitkidir. Sarı renklidir. ...
Devamını Oku

Ayçiçeği Hangi Bölgede Yetişir

Ayçiçeği hangi bölgede yetişir; Ayçiçeği, dünyanın birçok yerinde de yetişen bir bitkidir. Bitki genel özellikleri açısından yağı ve tohumu kullanılan bir bi...
Devamını Oku

Ayçiçeği Üretimi

Ayçiçeği Üretimi, Ayçiçeği Dünyada ve Türkiye'de oldukça büyük öneme sahip yağ bitkilerinden biridir ve Türkiye'de en çok yağlık olarak üretilmektedir. Birço...
Devamını Oku

Ayçiçek Yağı

Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından yani çekirdeklerinden elde edilen açık sarı renkli ve hafif bir bitkisel bir yağdır. Yapısında çokça doymamış...
Devamını Oku

Ayçiçeği Tarlası

Ayçiçeği tarlası, özellikle Marmara bölgesi ekonomisi için önemli yer tutan ayçiçeği bitkisinin yetiştirildiği tarladır. Ülkemizin bitkisel yağ üretiminin ya...
Devamını Oku

Ayçiçeği Ekimi

Ayçiçeği Ekimi, toprağın nemine bakılarak başlar. Ayçiçeği günümüzün en önemli yağ bitkisinden olup Ayçiçek yağı mutfaklarda tercih edilir ve kullanılır. Hem...
Devamını Oku

Ayçiçek Yağı Saça İyi Gelirmi

Ayçiçeği Yağı Saça İyi Gelirmi, Ayçiçeği yağının içeriğindeki omega-6 yağ asitleri olan gama linolenik asit özellikle kadın ve erkeklerde oluşan saç dökülmes...
Devamını Oku

Ayçiçeği Böreği Tarifi

Ayçiçeği Böreği Tarifi, Farklı şekillerde börekler yapmak mümkündür. Börek çeşitlerine kol böreği, tepsi böreği, rulo börek ve gül böreği gibi örnekler veril...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ayçiçek Yağı
Ayçiçeği Tarlası
Ayçiçeği Ekimi
Ayçiçek Yağı Saça İyi Gelirmi
Ayçiçeği Böreği Tarifi
Son Forum Konuları
Koyunların Gebe Ve Zayıf Kilo Aldırmam İçin Ayçiçegi Küsbesi Kullanmalımıyım
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024