Ayçiçeği Yağı, Ayçiçeği yağı ülkemizde ve dünya da kullanılan en önemli bitki yağlarından biridir. Türkiye hem ayçiçeği üretimi açısından hem de Ayçiçek yağı üretimi açısından dünyadaki ilk 10 ülke arasına girmektedir. Yağ üretimi olarak bakıldığında Trakya ve Marmara bölgesinde, kuruyemiş olarak ise İç Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Türkiye'de bitkisel yağ üretimin en fazla yapıldığı bitki ayçiçeğidir. Sıvıyağ olarak kullanılan Ayçiçek yağı çok açık sarı renkli ve rafine bir yağdır. Ayçiçek yağının %15'i doymuş yağ asidinden %85'i doymuş yağ asidinden oluşmaktadır. Ayçiçek yağının üretiminden sonra kalan küspe artıkları hayvan yemi olarak kullanılır.
Ayçiçek yağı içerdiği asitlere göre
1. Sınıf Ayçiçek yağı
2. Sınıf yüksek asitli Ayçiçek yağı olarak ikiye ayrılır.
Bazı çeşit Ayçiçek tohumları diğerlerine göre %50 daha fazla yağ üretimine imkân verirler. Ayçiçek yağı açık sarı renkli bir yağ olup genellikle yemeklik ve kızartmalık yağ olarak kullanılır. Tadı ve kokusu çok güzeldir. Ayçiçek yağlarını koyu renkli cam şişelerde saklamak en doğru olanıdır. Ayçiçek yağı yüksek ısılarda kullanıldığı zaman doğal yapısı bozulur.
Ayçiçek yağının faydaları ve zararları nelerdir?
Ayçiçek yağının içeriğinde bulunan çoklu doymamış yağ asitleri beyinsel işlevler ve büyüme, gelişme açısından çok önemlidir.
Metabolizmayı koruyucu özelliği vardır.
Cilt ve saçlar için destekleyici bir özelliği vardır.
Kemik sağlığı için faydalıdır.
Üreme sistemini destekler.
İçeriğindeki omega 3 yağ asitleri ile bağışıklığı korur enfeksiyon riskini azaltır.
İçeriğindeki çoklu doymamış yağ asitlerinin fazla olması sebebi ile kadınlarda meme kanseri riskini artırır.
Erkeklerde de prostat kanseri riskini artırır.
Ayçiçek yağı yüksek kızartma sıcaklığına maruz kalırsa zararlı yağ asitleri daha da çoğalır.