{ "title": "Ayçiçeği Tohumu", "image": "https://www.aycicegi.gen.tr/images/Aycicegi-Tohumu-12.JPG", "date": "19.01.2024 10:37:52", "author": "Kazım DOĞAN", "article": [ { "article": "Ayçiçek Tohumu, (Helianthus annuus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından olan çiçekli bir tarım bitkisidir. Yetişme koşulları, derin, rutubetli, organik maddelerce zengin topraklarda verimli ürün verir. Ayçiçeği kısmen kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. İlkbaharın geç donlarına dayanır. Kurak bölgelerde sulanmalıdır. Alüvyal ve potasyumca zengin topraklarda verimi artar bunun için bu elementlerce zengin olan akarsu kenarları bu ürünün yetiştiriciliği için en uygun yerlerin başında gelir. Ayçiçeği 100-150 gün içerisinde 2600 ile 2850 derece arasında bir sıcaklıkta yetişir. Tohumların en iyi çimlenme zamanında toprağın 8-10 derece olması gerekmektedir. Ayçiçeği bitkisi fideleri kotiledon döneminde -4 dereceye kadar dayanabilmektedir. Ayçiçeği için en iyi yetişme sıcaklığı 21 ile 24 derece arasındadır. Genellikle vejetatif dönemde serin, genaratif dönemde ise açık ve güneşli hava ister. Yetişme sürecinde yağışların sağlayacağı ya da sulama ile toprağa verilecek 450 mm civarında su en iyi verimi alabilmek için yeterlidir. Dünyada en çok ayçiçeği yetiştirilen ülke Meksika'dır. Ilıman iklimli olan birçok ülke, yüksek ekonomik faydasından dolayı ayçiçeği yetiştirir.