{ "title": "Ayçiçeği Tarlası", "image": "https://www.aycicegi.gen.tr/images/Aycicegi-Tarlasi-15.jpg", "date": "19.01.2024 01:48:35", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "Ayçiçeği tarlası, özellikle Marmara bölgesi ekonomisi için önemli yer tutan ayçiçeği bitkisinin yetiştirildiği tarladır. Ülkemizin bitkisel yağ üretiminin yarısına yakını ayçiçeği tarlalarından elde edilmekte olup binlerce aile ayçiçeği üretimi sayesinde geçimini sağlamaktadır.

Ayçiçeği bitkisi ve kullanım alanları

Ayçiçeği veya günebakan olarak bilinen bitki yağlı tohumları olan yağı ve çekirdekleri için yetiştirilen tek yıllık bir bitkidir. Ayçiçeği tohumları altın orana uygun bir şekilde yerleşmiştir. Ayçiçeği yetiştiriciliği ülkemizde Marmara bölgesinde yoğunlaşmış olup, güneşli gün sayısının fazla olduğu Ege, İç Anadolu, Akdeniz bölgelerinde de yetiştirilmektedir.

Ayçiçeği tarlası özellikleri nelerdir?

Ayçiçeği kuraklığa dayanıklı bir bitki olması ve 3 metre derinlikten su çekebilmesi sebebiyle hasat sonuna kadar sulama miktarının 10 cm olduğu tarlalar ayçiçeği yetiştirmek için uygundur. Toprak yapısı kumlu ve ağır olmamalı, organik madde açısından zengin olmalıdır. Ayçiçeği güneşi seven bir bitki olduğundan gölgede kalmamalı, toprak ph'ı 6-7 olmalıdır. Ayçiçeği bitkisi birçok bitkiye kıyasla tuza karşı daha toleranslıdır. Toprağın hafif tuzlu yapısı bitkinin yetişimi için engel değildir.

Ayçiçeği ekilecek tarla sonbaharda sürülmeli, kış yağmurları başlamadan toprağın su tutumunu sağlamak amacıyla ikinci bir sürümde yapılmalıdır. Havaların erken ısındığı Ege ve Akdeniz bölgelerinde mart ayı, Marmara, Karadeniz gibi bölgelerde ise mayıs ayı tohum ekimi için ideal zamanlardır. Erken hasat sonrası Ege ve Akdeniz bölgelerinde ikinci ekim yapılabilmektedir. Ayçiçeği bitkisi topraktan fazla besin çeken bir bitki olduğundan tarlayı nadasa bırakmak veya bir yıl ayçiçeği bir yıl başka bir ürün ekmek ürün verimi açısından önemlidir.

Ayçiçeği bitkisi toprağın 4 cm altına, sıra aralarında 35 cm. Boşluk olacak şekilde ve sıralar rüzgâra paralel bir şekilde dikilmelidir. Eğer ürün çerezlik olarak kullanılacaksa sıra araları 40 cm tutulmalıdır. Tohumlar yeşerip yaklaşık 15 cm boya geldikten sonra metrekarede 6 adet kalacak şekilde aralama yapılmalıdır. Ayçiçeği bitkisi çapa isteyen bir bitki olduğundan tarlada çapalama yapılmalı ve bu arada tarla otlardan ayıklanmalıdır. Ayçiçeği tarlasında sulama karma, yağmurlama veya karık şeklinde yapılabilir.

Ayçiçeğinin verimini %70'e kadar arttıran en önemli etken arılardır. Bu sebeple ayçiçeği tarlasına arı kovanları yerleştirilmeli veya arıcılarla iş birliği yaparak kovanlarının tarlalara yerleştirilmesi sağlanmalıdır.

Ayçiçeğinde hasat zamanı ilk ekimden sonra yaklaşık 120 gündür. Ayçiçeğinin çiçeklerini dökmüş olması hasat zamanının geldiğini gösterir. Hasat biçerdöverle yapılabilir.

Ayçiçeği tarlasında zirai mücadele

Ayçiçeği tarlasında parazit yabancı otlara karşı kimyasal ve mekanik mücadele aynı anda yapılmalıdır. Aynı zamanda böceklere karşı zehirli tohum ve ilaçlama yapılmalıdır. Ayçiçeği tarlası için en önemli diğer mücadele konusu da saksağan ve karga gibi kuşlara karşı yapılan mücadeledir. Geleneksel yöntemlerden korkuluk, belli zamanla ses çıkartan topatar, rüzgârla ses çıkartan şeritler veya hoparlör ile yüksek ses vermek kuşla mücadelede etkindir. Ayrıca ayçiçeği tarlasının kuşların yuva yapabileceği bataklık, ormanlık alanlar gibi yerlere yakın olmaması da önemlidir.
" } ] }