{ "title": "Ayçiçeği Sapı", "image": "https://www.aycicegi.gen.tr/images/Aycicegi-Sapi-23.jpg", "date": "19.01.2024 08:01:41", "author": "Meliha Gizem Çelik", "article": [ { "article": "Ayçiçeği sapı, kocaman çiçeği olan sarı renkli bitkinin birçok konuda faydalı olan gövde kısmıdır. Sap dediğimiz bu gövde tüylü bir yapıdadır ve çok kuvvetlidir. Ayçiçeği saplarının içi özle doludur. Kabuk kısmı lignin bakımından zengindir. Sap rengi bitkinin yaşına göre değişmektedir. Örneğin, bitkinin genç safhalarında açık veya koyu yeşil renkli, hasat olgunluğunda ise açık sarı veya kahverengidir. Ayçiçeği, sapı bakımından ikiye ayrılır; tek saplı olanlar ve dallı yapıda olanlar. Genel olarak tek saplı Ayçiçeklerinin tarımı yapılır. Dallı yapıdaki Ayçiçekleri ise süs bitkisi olarak kullanılır. Ayrıca bu dallanmalar ayçiçeğinin yabani olduğunun bir göstergesidir. Ayçiçeği sapı fazla dallandığında her dalın ucunda bir tabla oluşur. Aramızda \"Fazla tabla olursa fazla meyve olur, bunun neresi kötü?\" Diye düşünenler olabilir. Ancak durum göründüğü kadar iç açıcı değildir. Saplar fazla dallandığında meyveler normalinden küçük ve yağ oranı daha düşük olur. Bundan dolayı dallanma görülen Ayçiçekleri diğerlerine göre daha verimsiz olarak değerlendirilir.

Ayçiçeğinin Tarihçesi

Yunanca helios (Güneş) ve anthos (Çiçek) sözcüklerinden gelmektedir. Ayçiçeğinin Latince adı ise şöyledir: Helianthus Annuus. Yapılan bazı araştırmalar ayçiçeğinin yaklaşık 5000 yıl önce Amerika'nın kuzeyinde tanındığını gösterir. Ayçiçeği faydaları bulununcaya kadar süs bitkisi olarak kullanılmıştır. 19. Yüzyıldan sonra Çin'de ilaç olarak kullanılmıştır. Ayçiçeği yağı ilk kez endüstriyel olarak Rusya İmparatorluğu tarafından üretilmiştir.

Ayçiçeği Sapı Faydaları Nelerdir?
" } ] }