{ "title": "Ayçiçeği Salatası", "image": "https://www.aycicegi.gen.tr/images/Aycicegi-Salatasi-53.jpg", "date": "21.01.2024 10:13:44", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Ayçiçeği salatası: Ayçiçeği bir bitkidir. 1- 2 metre boyu arasındadır. Ilık iklimi sever ve yazları yetişmektedir. Sert ve dik bir bitkidir. Sarı renklidir. Soğuk yer hariç bütün bölgelerde yetişebilmektedir. Yemeklerin ana maddelerinden biri sıvı yağdır. Sıvı yağ ayçiçeğinden ve başka bitkilerden de elde edilir. Sıvı yağının önemli bir yeri vardır. Bu yüzden ayçiçeği birçok bölgede yetiştirilir. Ayçiçeğinin sağlığa birçok yararı vardır. Kolesterolü düşürür. Ayçiçeğinin kökleri ise şeker hastaları için faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, içerisinde demir, çinko ve fosfor mineralleri vardır. Böbrek fonksiyonlarını, kalp kas kasılmalarını düzenler. İçerisinde bulunan çinko, yaraların iyileşmesini sağlar, sivilce çıkmasını önler, sperm hareketlerinin artmasını sağlar. Tat ve kokuya olan duyarlılık güçlendirir. İçerisinde bulunan E vitamini nedeni ile kalp, beyin, damar sağlığı ve sinirlerin korunmasına yardımcı olur. Prostat kanserine karşı koruyucu bir bitkidir. Cildin yaşlılığa karşı gecikmesini sağlar. Ayçiçeği posalı bir bitkidir. Posalı bitkiler kansere karşı koruyucu bitkilerdir. Bu yüzden ayçiçeği de kansere karşı koruyucu bitkiler arasında yer alır. Soğuk algınlığı, öksürük, balgam ve ateş düşürücü gibi durumlarda ayçiçeği su ile kaynatılması bu hastalıkların atlatılması için faydalı olur.

Ayçiçeği salatası tarifi malzemeleri
Ayçiçeği salatası tarifi nasıl yapılır?

İlk olarak tavuk göğsü, yumurta ve havuçlar haşlanır. Haşlanan tavuk göğsü, havuç ve yumurtalar küp-küp doğranır. Mantarlar ve taze soğanlar da doğranır. Yuvarlak, geniş bir tabağa doğranmış tavuk göğsü dökülür ve iyice yayılır. Üzerine mayonez sürülür. Daha sonra diğer kata havuç dökülür ve yayılır, tekrar mayonez sürülür. Sonra doğranmış mantar dökülür ve yayılır, ardından mayonez sürülür. Taze soğanlar da dökülür, ardından haşlanmış yumurta koyulur ve ardından tekrar mayonez sürülür. Şimdi sıra süsleme aşamasıdır. Cipsler tabağın kenarlarına ayçiçeği yaprakları gibi dizilir. Son olarak da salatanın üzerine mısır konservesi yayılır. Dereotu ve maydanozlar ince ince doğranır. Süslemek için yeşilliklerde kullanılır ve ayçiçeği salatası servise hazır olur.
" } ] }