{ "title": "Ayçiçeği Küspesi", "image": "https://www.aycicegi.gen.tr/images/Aycicegi-Kuspesi-84.jpg", "date": "21.01.2024 04:49:11", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Ayçiçeği Küspesi, Ayçiçeğinin yağlı tohumlarından yağ alındıktan sonra geriye kalan maddeye küspe adı verilir. Günümüzde yem sanayinin en önemli kısmını ayçiçeği küspesi oluşturmaktadır. Ülkemizde aşağı yukarı %47'lik oranda ayçiçeği yağı üretilmektedir. Küspe yem sanayinde vazgeçilmezdir. Ayçiçeği küspesini hayvanlar hem tadı hem de kokusu bakımından severek tüketmektedir. İçeriğinde hayvanlara zarar veren ya da büyümelerini engelleyen herhangi bir toksik maddeye rastlanılmamıştır.

Hayvan yemi olarak kullanılan ayçiçeği küspesi 2 çeşittir
Ayçiçeği küspelerinde kabuk oranı fosfor seviyesi ile ilgilidir. Kabuk oranı ne kadar fazla ise fosfor oranı da o kadar düşük demektir. Kabuk oranı daha az olan ayçiçeği küspesi aminoasitler bakımından daha zengindir. Kabuklu bir ayçiçeği küspesi kanatlı hayvan yemi olarak kullanılmaz. Bunun sebebi içindeki ham selüloz oranının yüksekliği nedeniyle hayvanı telef etmesindendir.

Kabuklu ayçiçeği küspesi büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslenmesinde kullanılabilir fakat bununda dezavantajı hayvanın sindirim sırasında çok fazla enerji harcamasıdır.
" } ] }