{ "title": "Ayçiçeği Ekimi", "image": "https://www.aycicegi.gen.tr/images/Aycicegi-Ekimi-67.jpg", "date": "20.01.2024 18:40:18", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Ayçiçeği Ekimi, toprağın nemine bakılarak başlar. Ayçiçeği günümüzün en önemli yağ bitkisinden olup Ayçiçek yağı mutfaklarda tercih edilir ve kullanılır. Hemen hemen her şeye Ayçiçek yağı kullanılmaktadır. Birden fazla ülkede üretilen bu bitki yurdumuzda daha çok Trakya- Marmara bölgesinde üretilmektedir. Trakya açısından çok seçici olmasa da organik yönden zengindir. Derin ve su tutma özelliği yüksek olan toprakları seven ayçiçeği yüksek ya da düşük ısılara oldukça topleranslıdır. Çimlenmesi için en uygun toprak ısısı 8-10 derece ve yetişmesi için en iyi hava ısısı ise 21-24 derece arasındaki değerlerdir. 8-10 derecenin üstündeki toprak sıcaklıklarında tohumların daha hızlı çimlendiği gözlenmiştir. Yurdumuzun iklimi ve toprak özelliklerinin göz önüne alınmasıyla ayçiçeğin ekim vakti için en uygun zaman Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Mart ayı; Marmara, Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde ise Mayıs ayında ekim yapılmaktadır. Yine de o yıla ait iklim şartlarına göre bu ekim vakti değişiklik gösterebilmektedir.

Ayçiçeği Ekimi, vakti toprak sıcaklığı ile doğrudan ilgilidir. Erken yapılan ayçiçeği ekimleri, ayçiçeğinin kış ve ilkbahar yağmurlarından en iyi halde faydalanmasını sağlamaktadır. Ayçiçeği ekimi sürecinde hassas havalı mibzerler kullanılmaktadır. Bu makineler ile sıraların arası, üzeri ve ekim derinliği güzel ayarlanabilmektedir. Sıra üzerinde yapılması gereken bitkileri seyreltme işlemi ortadan kalkar ve ekilen tohum sayılarından oldukça tasarruf edilir.

Sıralar arasındaki uzaklık 70 cm ve sıra üzerindeki bitkilerin uzaklığı ise 25-36 cm civarında olmalıdır. Kurak ve verimi az topraklarda sıra üzeri arası 35-40 cm, sulu ve yağmurlu verimli olan topraklarda ise 25 cm olabilmektedir. Verim alabilmek için bir dekar alanda istenilen bitki sayısı 400-5500 civarlarındadır. Ayçiçek ekim derinliği toprağın nemine bağlı olmaktadır. İyi hazırlanmış tohum yatağında ve erken ekim yapılmasında bu derinlik 5-6 cm, toprak tavının yeterli olmadığı ve geç yapılan ekimlerde ise ekim derinliği 6-7 cm arası olması daha uygun olacaktır. 8 cm'den daha derin olan ekimlerde ayçiçeğinin toprak üzerine çıkması zorlaşmakta ve istenen verim elde edilememektedir.

Ekim sonrasında toprak yeterince nemli değil ise bir can suyu verilmektedir. Daha sonra ise 15-20 gün mesafeli olarak 1-2 defa sulama yapılabilmektedir. Doğru gübreleme ve sulama yapma teknikleri için toprak ve bitkinin analizi gereklidir. Bunlar doğrultusunda yetiştirilmekte olan Ayçiçekler verimli bir şekilde yetişeceklerdir.
" } ] }