{ "title": "Ayçiçeği Ekimi", "image": "https://www.aycicegi.gen.tr/images/Aycicegi-Ekimi-67.jpg", "date": "20.01.2024 18:40:18", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Ayçiçeği Ekimi, toprağın nemine bakılarak başlar. Ayçiçeği günümüzün en önemli yağ bitkisinden olup Ayçiçek yağı mutfaklarda tercih edilir ve kullanılır. Hemen hemen her şeye Ayçiçek yağı kullanılmaktadır. Birden fazla ülkede üretilen bu bitki yurdumuzda daha çok Trakya- Marmara bölgesinde üretilmektedir. Trakya açısından çok seçici olmasa da organik yönden zengindir. Derin ve su tutma özelliği yüksek olan toprakları seven ayçiçeği yüksek ya da düşük ısılara oldukça topleranslıdır. Çimlenmesi için en uygun toprak ısısı 8-10 derece ve yetişmesi için en iyi hava ısısı ise 21-24 derece arasındaki değerlerdir. 8-10 derecenin üstündeki toprak sıcaklıklarında tohumların daha hızlı çimlendiği gözlenmiştir. Yurdumuzun iklimi ve toprak özelliklerinin göz önüne alınmasıyla ayçiçeğin ekim vakti için en uygun zaman Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Mart ayı; Marmara, Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde ise Mayıs ayında ekim yapılmaktadır. Yine de o yıla ait iklim şartlarına göre bu ekim vakti değişiklik gösterebilmektedir.