{ "title": "Ayçiçeği Böreği Tarifi", "image": "https://www.aycicegi.gen.tr/images/Aycicegi-Boregi-Tarifi-49.JPG", "date": "19.01.2024 15:16:49", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Ayçiçeği Böreği Tarifi, Farklı şekillerde börekler yapmak mümkündür. Börek çeşitlerine kol böreği, tepsi böreği, rulo börek ve gül böreği gibi örnekler verilebilir. Hep aynı şekillerde börekler sıkılanlar tarifimizi uygulayarak sofralarını renklendirebilir. Ayçiçeği böreğinin dış görüntüsü ayçiçeğini anımsattığı için bu isimle anılmaktadır. Börek hamuru elde açılarak hazırlanır. İçerisine damak zevkine göre malzemeler konulabilir. İster ıspanaklı, kıymalı, peynirli ister patatesli olarak yapılabilir. Hamurunu kendinizin hazırlayacağı böreklerde iç malzemeler çiğ olarak kullanılabilir. Çünkü elde açılan böreğin hamuru fırında pişene kadar iç malzemelerde aynı oranda kolaylıkla pişecektir. Tadı oldukça lezzetlidir. Sabah kahvaltılarında ve arkadaş toplantılarında çayın yanında rahatlıkla sunumu yapılabilir.

Ayçiçeği Böreği Tarifi İçin Gereken Malzemeleri

Hamuru için
İç Harcı için
Üzeri için
Ayçiçeği Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

Ayçiçeği böreği tarifinde iç harç çiğ olarak kullanılacağı için öncelikli olarak börek hamuru tutulur. Hamur yapımında kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. Öncelikli olarak su ve süt bir kabın içerisinde bir süre ısıtılır. Sütün içine el değecek kadar ısınması yeterlidir. Süt geniş bir karıştırma kabına alınarak içerisine maya ve şeker ilave edilir. Çırpıcı yardımıyla maya ve şekerin erimesi sağlanır. Daha sonra içerisine yumurtalar ve sıvı yağ ilave edilir. Tüm sıvı malzemeler iyice karıştırılınca tuz ve un ilavesi yapılır. Un karıştırma kabına yavaş yavaş ilave edilmelidir. Hamur ele yapışmayacak kıvama geldiğinde un ilavesi durdurulur. Bu aşamadan sonra havalandırarak 2-3 dakika kadar yoğrulur. Kabın üzeri hava almayacak şekilde streç film ile kaplanır. Daha sonra oda sıcaklığında yaklaşık yarım saat kadar mayalanması için beklenir.

Diğer bir yandan iç harcın hazırlığı yapılır. İç harç hazırlanırken dikkat edilmesi gereken konu ıspanakların çok iyi yıkanmasıdır. Ispanaklar sadece yaprakları kullanılacaktır. O nedenle sapları daha sonra kullanılmak üzere buzdolabına kaldırılabilir. Ayıklanıp yıkanan ıspanaklar yemeklik şekilde doğranır. Daha sonra temiz suda bekletilip süzülür. Bu işlem birkaç kez tekrarlanır. En son süzgece konularak sularının süzülmesi için bir kenarda bekletilir. İç harç için derin bir kâse tercih edilmelidir. Kabukları soyulmuş soğanlar kâsenin içerisine rendelenir. Üzerine yumurta, yoğurt, tuz ve sıvı yağ ilave edilir. Son olarak üzerine ıspanaklar ve ufalanmış beyaz peynir ilave edilir. Tüm malzemeler el yardımıyla iyice karıştırılır. Bu aşamada ıspanakların çok erimemesine dikkat edilmelidir.

Mayalanan hamur 6 adet parçaya bölünür. Her bir parça düz bir zeminde biraz unlanarak merdane yardımıyla açılır. Açılan hamurların servis tabağından biraz daha büyük olması yeterlidir. Açılan hamurun her tarafına eşit miktarda hazırlanmış olan iç harçtan konulur. Hamurun kenarları sıvı yağ ile yağlanır. Daha sonra üzerine açılmış olan diğer hamur parçası kapatılır. Hamurun ortasına küçük bir kâse konularak kenarların parmak ucuyla iyice bastırılır. Daha sonra hamurun kenarlarını 2-3 santim kalınlığında kesilir. Ortadaki kâse alınarak kenarlardaki hamurlar ters çevrilerek şekil verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilir. Tüm hamur parçaları için aynı işlem uygulanır. Hazırlanan börek hamurları yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine alınır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 25-30 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan ayçiçeği böreği oda sıcaklığında bir süre dinlendirilir. Ters çevrilmiş kenarlarından dilimlenerek servis tabağına alınır ve çayın yanında sunumu yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }